#14 Ontwerp je eigen droomwereld – met Ruben de la Rive Box (RiveRoshan)

Ruben de la Rive Box, ontwerper, productontwerper, grafisch ontwerper. Samen met zijn partner Golnar Roshan is hij de helft van het duo RiveRoshan. Hun werk balanceert op verschillende disciplines, product, interieur en grafisch ontwerp. Daarnaast is hij oprichter en Creative director van designstudio: Design&Practice. We hebben het onder andere over creëren en de visie van RiveRoshan: Het bouwen van een nieuw inspirerend verhaal om een progressieve toekomst op te bouwen.

Onder andere, in deze aflevering:

 • Als kind was hij niet heel erg tevreden met de realiteit. Hij was toen al bezig met het vormgeven van een eigen droomwereld.
 • Hij wist zeker dat hij kunstenaar of ontwerper zou worden later maar wat het precies zou worden wist hij niet en eigenlijk nog steeds niet. Hij weet nog steeds niet wat hij het leukst vind.
 • Waar komt creatie vandaan? De meeste mensen die een creatiedrift hebben, gaan ergens uiteindelijk terug naar de natuur.
 • Je hebt ruw gezegd: Creatie als het creëren van een gereedschap, de praktische kant van creatie. En je hebt de uitdrukking, het je willen uitdrukken door middel van creatie. 
 • Als je naar die tweede groep kijkt dan zie je dat ze vaak geïnspireerd woorden door de complexiteit van de wereld om hun heen.
 • Hij vraag zich wel eens af hoe niet creatieven leven. Als je dat niet hebt. Waar haal je dan je reflectie.
 • Als je de hele dag bezig bent met wisselkoersen. Dan wordt je hele frame of mind wordt een grote wisselkoers.
 • Geld is niet de belangrijkste drijfveer voor creatieven. 
 • Iedereen heeft een leven lang nodig om het leven te begrijpen. En is al miljarden jaar zo en is nog steeds zo.
 • Mensen 300.000 jaar geleden, die hadden bijna meer zelfreflectie en zelfkennis als dat we nu hebben.
 • Je moet op een punt komen dat je berusting voelt met bepaalde dingen in het leven. Dat het leven bestaat uit pain en pleasure. Die berusting is moeilijker te vinden als je altijd bezig bent met materiële zaken.
 • Als ze nu terug kijken naar de dingen die ze hebben gemaakt in bepaalde periode’s. In de periode dat ze in een oude betonnen meubelfabriek werkten maakten ze veel met textiel. Ze hadden veel behoefte aan iets zachts. Om het harde waar ze de hele dag inzitten te compenseren.
 • In huidige studio kijkt uit over het IJ. Dat is een heel belangrijk aspect in het dagelijks leven. Waardoor ze in de projecten die ze doen ook ineens veel meer water te zien is.
 • Ze werken veel vanuit intuïtie. Dat kost echt een factie van een seconde. En dan daarna om het zo te maken als je het voor ogen hebt. Dat kost heel veel tijd.
 • Als creatief zijnde vind de meeste creatieve tijd buiten het moment dat je aan het werk bent. Daarom kan het ook zo problematisch zijn om uren te rekenen. Bij het ontwerpen van een foldertje kan dat nog wel. Als het gaat om het weergeven van een visie. Daar gaat eigenlijk je hele leven in zitten.
 • Je ontwikkelt je en dan op een bepaald moment komt er een idee. Maar dat idee heeft jaren in de week gelegen. Dat kan ook allemaal ontstaan omdat je van alles hebt mee gemaakt. 
 • Hij werkt samen met zijn partner Golnar. Ze hebben beide een soort drang om een droomwereld te creëren. Dus als ze ergens over praten of over na denken. Dan is het heel makkelijk om elkaar te begrijpen. Ze kunnen zich heel makkelijk vinden in het beeld wat de ander opbrengt. Ze kunnen zo sterk opzoek naar een gedeelde verwondering.
 • Letterlijk het grootste gedeelte van de tijd, zitten ze te praten. En schetsen en een beetje proberen.
 • Tot aan begin van 2020 zaten we in een enorme economische bloei, maar we stonden er eigenlijk best wel slecht voor. En dat hadden we allemaal ook wel een soort van door. Als je heel erg druk bent met je dagelijks leven. En je hoort hele beangstige berichten over klimaatverandering die ons bedreigen. Maar je zit in een baan en in een hypotheek, maar je buurman blijft ook gewoon zijn leven door leven. Je zit vast in dat ritme maar je hebt dat onbehagen. Dingen als populisme en oppervlakkigheid komt daar vandaan. Ze weten niet goed hoe ze er mee om moeten gaan. Iedereen heeft dingen die hij niet wil verliezen. Iedereen heeft bepaalde angsten.
 • Conservatieve politici hebben niet de kunde om die pijn binnen te laten en er iets mee te doen. En er van te leren. Ze proberen door te kachelen op de oude manier.
 • Mensen voelen dat ze heel veel te verliezen hebben. Maar ze verliezen eigenlijk je grootste goed. Dat is dat je je goed voelt en dat je in balans bent met de realiteit.
 • Als je je meer openstelt voor verandering en progressieve hervorming. Dan zou je ontzettend veel goede dingen kunnen bedenken die veel beter zijn voor de wereld.
 • Ze zijn heel erg voor een progressieve wereld. En met progressief bedoelen ze naar de toekomst kijken en niet te veel terug kijken. En dingen ten goede willen veranderen en niet omdat je ze wilt houden omdat je ze hebt.
 • Als je ergens heel stellig in gelooft dan is het heel logisch dat je werk daar ook een verleng stuk van wordt.
 • Ze gebruiken het woord beauty heel vaak, schoonheid. Wat een beetje een taboewoord is. Het gaat of over ijdelheid in de kunst word het vaak te zien als oppervlakkig. Er zit een hele negatieve connotatie aan het woord schoonheid.
 • Schoonheid is juist het moeilijke, In alle schoonheid zit vergankelijkheid.
 • Als je ziet hoe Japanners om gaan met schoonheid heeft het meer een levensbeschouwelijke vorm. Het zit in rituelen of de manier hoe ze naar objecten kijken. Daar voelt RiveRoshan zich heel erg aan verwant.
 • Hoe meer het uit jezelf komt hoe puurder het is. Maar dan nog steeds. Hoe meer anderen er waarschijnlijk uit zullen halen.
 • Op het moment dat je zelf innerlijk gezond bent, of rijk en je laat de complexiteit toe. Dan ben je dus meer in staat om empatisch te zijn. En een progressievere wereld te maken, waar meer plek is voor unieke eigenschappen van mensen. En daar kan ontwerp en kunst een enorme rol in spelen.
 • De ontwerper die drukt met moeren en bouten die Ruben benoemt is Karel Martens.

Links:
RiveRoshan
RiveRoshan op instagram
Design&Practise
Design&Practise op instagram

Beelden bij deze aflevering:

Beeld: RiveRoshan
Beeld: RiveRoshan

Bekijk alle afleveringen van de creatiedrift podcast